Ulrika Knutson och Anna Norlund diskuterar Elin och Selma och deras förhållande till varandra.
Båda befann sig i frontlinjen! Båda propagerade tidigt för kvinnlig rösträtt, engagerade i rättvisefrågor och fri kärlek!
I oktober 1940 fick Elin Wägner uppdraget av Bonniers att skriva den allra första biografin om Selma Lagerlöf – nu möts dessa två kvinnor, så viktiga för landets samtidshistoria på sätt och vis igen, genom sina respektive biografiförfattare!
Ulrika Knutsons biografi Den besvärliga Elin Wägner visar hur hon i vår tid fått förnyad aktualitet! Feministen, radikalpacifisten, författaren och miljöaktivisten Wägner utmanade sin samtid och utmanar ännu. Elin Wägner stred för fri kärlek, freden och miljön. Aktivisten Wägner startade Rädda Barnen, Fogelstadskolan och Svenska Hem.
I debattboken Väckarklocka från 1941 föregriper hon våra ödesfrågor. Mest modern är Wägner när det gäller hoten mot miljön. ”Människan har stört jämvikten i naturen och uppträder nu själv som ett skadedjur”, skriver Elin Wägner i Väckarklocka. Där propagerar hon för glada höns och närproducerad mat. Och åttio år innan någon brydde sig om det så talar hon också om rättvisa: ”Så länge det klibbar blod och tårar vid aprikoserna och apelsinerna på vårt bord, kan vi då tala om hög standard?”
Anna Nordlund, lagerlöfkännaren framför andra, vars biografi om Selma Lagerlöf – Sveriges modernaste kvinna – är ett uppslagsverk som redan blivit en klassiker med helt nya inblickar i Selma Lagerlöfs liv.
Selma Lagerlöf som den första kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur och en av de första svenska författarna med internationell stjärnstatus.
Selma Lagerlöf köpte in sig i filmbolag och insåg snabbt såväl filmens som radions möjligheter för spridandet av sin litteratur. Selma Lagerlöf blev även den första kvinnan att ta plats i Svenska Akademien!