Moa Backe ÅstotFörfattare

    Moa Backe Åstot, född 1998 i Malmberget, är renägande same och bosatt i Jokkmokk.

    Hennes romandebut Himlabrand handlar om Ántes vars liv präglas av de samiska traditionerna. För honom är det självklart, att han som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns något annat där som pockar och drar och känslorna för bästa kamraten Erik blir till något större. Men vad ska de andra säga? Föräldrarna, kompisarna och släkten? Går det att förena ett traditionellt renskötarliv med det liv som Ántes vill leva.

    Moa Backe Åstot har skrivit ett slags Brokeback Mountain utifrån ett samiskt perspektiv. Himlabrand är en berättelse om arv, släkttraditioner och ett starkt och uråldrigt band till det som varit. Boken handlar om vad det är för liv man vill leva och Ántes ger röst åt alla dem som tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

    Moa Backe Åstot har tagit emot ett antal priser för sina texter, bland annat från Sveriges Radio år 2018 för novellen ”En liten röd droppe” som handlar om ett syskonpar där storebror Erik tycks ha en självklar plats i kalvmärkningshagen medan lillasyster känner sig mer bortkommen