Man borde skriva en bok om hur det var att vara kvinna på 1930- och 40-talet.
Med sin hyllade trilogi om hemmafrun Maj, som också dramatiserats, visar författaren Kristina Sandberg att det inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Matos, tvättångor och vad hon ska hitta på åt familjen till middag skildras såväl ömsint och med distans. Vi står bredvid Maj, ”som gifte upp sig” när hon tampas med livets stora frågor, eller om hon någonsin ska passa in och om kakorna är tillräckligt möra.
I maj kommer Kristina Sandbergs nya självbiografiska roman med titeln En ensam plats. Det är våren 2016 och efter Augustpriset två år tidigare har Kristina Sandberg turnerat land och rike runt och pratat om hemmafrun Maj. Hon är en av landets mest efterfrågade författare och hon vet att hon måste ta vara på den här tiden och det är så mycket som ska hinnas med, familjen och författarkarriären, och den där smärtans strålar ut i ena armen negligeras och mammografitiden skjuts upp.
En dag kommer det ett samtal. Hennes pappa har hittats död och strax därefter får hon det cancerbesked som placerar henne på en mycket ensam plats.
Kristina Sandberg tilldelades Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019 och för tredje boken om Maj – liv till varje pris, belönades hon med Augustpriset 2014.