In Nyhet

Snart kommer det fullständiga programmet för 2023 års Litteraturfestivalen på Mårbacka att läggas ut här på hemsidan!

Men fram till dess kan vi berätta att en av gästerna är Agneta Pleijel, en av våra främsta skönlitterära författare aktuell med sista delen i sin trilogi med självbiografisk bäring. Romanen har fått titeln Sniglar och snö, och tar vid när Agneta Pleijel som första kvinnliga kulturchef på en dagstidning, följer i snigelns spår genom ett liv som dotter, mor, yrkeskvinna och älskande.

Lina Wolff är en annan av de författare som vi gläds åt att se på Litteraturfestivalen på Mårbacka till sommaren. Burlesk och höglitterär på en och samma gång, har hon kallats. Hennes senaste bok Djävulsgreppet (2022) har omtalats som årets kanske bästa svenska roman.

Nina van den Brink, som gästade Litteraturfestivalen 2022 med sin prisbelönta biografi om Maja Ekelöf lämnar i år över stafettpinnen till Alice Dadgostar. En ung författare som skriver i samma tradition av yrkesklitteratur från golvet och med klar blick visar hur alla blir lidande när samhället effektiviserar.

Om kärleken handlar det hos Staffan Julén och Marit Kapla som samarbetat kring projektet Kärlek på svenska. Båda arbetar dokumentärt och samtalet kretsar kring hur ska man handskas med detta förtroende. Och det blir film! Hela långfilmsversionen av Kärlek på svenska.

Men vi kommer också att prata om skogen, en i högsta grad aktuell stötesten. Starka känslor kring privat egendom, natur och kultur. Skogens vilda djur kanske också får en stunds uppmärksamhet och så blir det teater och funderingar kring att vara en brukstös och våga sig på något så irrationellt och annorlunda som att blotta sitt innersta på scenen.

Och mycket, mycket mera…

Inte minst inleder vi med en skrivarworkshop med Sara Lövestam. Begränsat antal deltagare – först till kvarn!

Det föränderliga landskapet är årets tema och syftar på såväl inre som yttre förändringar och med samtal kring skönlitteratur, poesi, kulturpolitik och film.

Litteraturfestivalen på Mårbacka 2023 äger rum den 28 – 29 juli. Det går att köpa biljetter redan nu till så kallat ”early birdpris”. Festivalpass för samma pris som endagsbiljetten!

Recent Posts

Leave a Comment