Litteraturfestivalen på Mårbacka 2 – 3 augusti 2024

Fredag den 2 augusti

12.30 – 13.30 Birgitta Holm. Mnemosyne – nio essäer om skapande, har Birgitta Holm kallat för sitt andliga testamente, där hon återvänder till modernismens stora författarskap, de som har präglat henne. Hör om Proust och Selma och de ofrivilliga minnena, om Duras och Kierkegaard och omtagningen som skrivmetod.Författaren och professor emerita Birgitta Holm i samtal med författaren Jonas Ellerström.

13.45 – 14.30 Med diktsamlingen Hyperverklighet, som kallats ett samtidsdokument i fem akter, höjdes Aya Kanbar till skyarna av en enad kritikerkår och nominerades till Sveriges Radios lyrikpris, Borås Tidnings debutantpris samt Katapultpriset! Med nästa bok Aftongata, liknas hon vid en maestro som dirigerar en opera! Aya Kanbar kommer till Mårbacka för att läsa ur diktsamlingen Aftongata!

14.45 – 15.45 Ellen Mattson är född i Uddevalla och bosatt utanför Ljungskile. Det är också i Bohuslän som hennes hittills tio romaner utspelar sig. Hon debuterade 1992 med romanen Nattvandring och 2021 kom Den svarta månens år som även nominerades till Augustpriset. Till Litteraturfestivalen på Mårbacka kommer Ellen Mattson också för att tala om Emilie Flygare Carlén, vid 1800-talets mitt en av de mest lästa och omtalade kvinnliga svenska författarna. Sara Falkstad samtalar med Ellen Mattson.

PAUS 15:45 – 17:00 Mårbackas servering håller öppet!

17.00 – 18.00 Maria Navarro Skaranger. Emily Forever är Maria Navarro Skarangers tredje roman och den första på svenska. Som 20-åring gjorde hon explosiv litterär debut med Alle utlendinger har lukka gardiner (2015) och allt sedan debuten, har Maria Navarro Skaranger varit en författare som har överraskat och imponerat. Med årets bok, Jeg plystrer i den mørke vinden (”Visslingar i den mörka vinden”, under översättning till svenska för utgivning på Weyler förlag), är Maria Navarros Skaranger nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2024. Kari Løvaas samtalar med Maria Navarro Skaranger.

18.15 – 19.15 Salomon Schulman om kvinnliga jiddishpoeter! Anna Margolin och Celia Dropkin är bara två namn i den långa raden av återupptäckta poeter som skrev på jiddisch! Barnläkaren och författaren undervisar i och översätter från jiddisch. Till Mårbacka kommer Schulman för att berätta om dessa moderna, medvetna kvinnor, globetrotters som valde att skriva på jiddisch som en politisk markering. Mitt folks, dess själs språk!

Fredagen avslutas med en klezmerkonsert! Jiddischpoeterna väcks till liv i sång och musik! En trio med Sofia Berg-Böhm, sångerska, kommer till Mårbacka tillsammans med Miriam Oldenburg, dragspel, och Rimma Gotskosik, violin.

Lördag den 3 augusti

12.30 – 13.30 Susanna Alakoski författare och dramatiker. 2010 kom romanen Svinalängorna som belönades med Augustpriset och 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset . Bomullsängeln, som utkom 2019 är den första boken i Alakoskis hyllade kvinnohistoriska romansvit och där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Först Bomullsängeln, därefter Londonflickan (2021) och nu den tredje delen, Dotterdottern som utkom i januari 2024. Louise Alvarsson samtalar med Susanna Alakoski.

13.45 – 14.45 Alice Dadgostar och Emilia Aalto i Stafetten!  Varje år väljer en författare att överlämna stafettpinnen till en författare som hon tycker ska komma till Mårbacka och berätta! Journalisten och författaren Alice Dadgostar som i sin tur valdes av Nina Van den Brink, har valt Emilia Aalto och hennes bok När bror dör, en bok som är en både kärleksfull och brutal skildring av klass, missbruk och psykisk sjukdom.

15.00 – 16.00 Eva Ekselius, författare och journalist som specialiserat sig i judisk historia i samtal med Joseph Knevel om sitt augustnominerade storverk Vakna mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska. Med utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa följer Eva Ekselius judiska män och kvinnor från alla samhällsskikt samt hur de kom att forma 1800-talets Europa. Det här är berättelsen om det judiska livet, i all sin mångfald, före Förintelsen – en lika blomstrande som dramatisk era vi måste påminnas om, eftersom västerlandet aldrig blivit vad det är utan det judiska Europa.

 PAUS 16:00 – 17:15 Mårbackas servering håller öppet!

17.15 – 18.15 Simon Sorgenfrei, författare och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola samtalar utifrån sin bok De kommer att vara annorlunda svenskar” berättelsen som Sveriges första muslimer, och då i synnerhet om Ebrahim Umerkajeff, som länge var den ende muslimen i landet. Men Sorgenfreis bok innehåller också en annan historia, berättelsen om Sverige på 1900-talet och den förvandlig som landet genomgått under förra århundradet.

18.30 – 19.30 Karolina Ramqvist. Journalist och författare. Med böcker som Flickvännen, Den vita staden och Björnkvinnan, satte hon sitt namn på den litterära kartan. Med romanen Bröd och mjölk blev avtrycket ännu djupare. Bland andra Expressens kritiker skrev att ”För att skriva fram kristillstånd och känslomässig nöd ur spannmål och mejeriprodukter krävs en stor författare.” I höst är Karolina Ramqvist aktuell i med Den första boken som utspelar sig under en enda förmiddag på Jamacia våren 2002. Sara Broos samtalar med Karolina Ramqvist.

19.45 Bengt Berg. Poet i femtio år. En litterär salong där allt kan hända. Bara för att detta är sista punkten på årets Litteraturfestivalen på Mårbacka betyder det inte att det tar slut.

Biljetter köper du som alltid  hos tickster.com.

 

Med reservation för vissa ändringar!