Fredag 29.7
11.45 Invigning Litteraturfestivalen på Mårbacka!
12.00 Malin Lindroth och Marit Kapla i samtal om Nuckan och Nuckans hjärtespalt. Om den tveksamma tvåsamheten, hjärtesorg och nuckan – ett begrepp på utdöende?
13.30 Hyperverklighet – Aya Kanbars debutverk väckte kritikernas förtjusning. Här blandas smarttelefonens informationsöverdos med klassiska intryck. Efter en kort presentation läser Aya Kanbar ur sin hyllade diktsamling Hyperverklighet.
15:00 Vem tänder stjärnorna? Monirah Hashemi, skådespelare, dramatiker, regissör och aktivist framför ett stycke ur sin senaste pjäs. För tio år sedan var Monirah Hashemi och hennes teatergrupp från Kabul, den stora attraktionen på Women Playwrights International som det året arrangerades i Stockholm – men hur gick det sen?
17:00 Tunström möter Selma. Varför kallas hon alltid vid förnamn? Författaren Göran Tunström har mer än en gång skrivit om sin uppväxt i Sunne. Nu är han föremål för två biografier. Biografiförfattarna Birgitta Holm och Lars Andersson möts i ett samtal om Tunström och hans förhållande till Selma. Samtalsledare är lagerlöfkännaren Anna Nordlund.
19:00 I have sacrificed a lot – det är mycket jag tvingats offra. Hanna Komar är prisbelönt poet och aktivist från Belarus. Hennes dikter och essäer kretsar kring att vara ung kvinna i ett maktfullkomligt samhälle som Belarus. De fredliga protesterna mot landets diktator har tystnat. Mer än 30 000 människor har fängslats sedan det riggade valet 2020 och många har tvingats fly landet. En av dem är Hanna Komar som sedan ett år tillbaka lever i exil. Till Litteraturfestivalen kommer det att finnas nyskrivna dikter översatta till svenska. Hanna samtalar med Mikael Nydahl, översättare och förläggare av bland andra Nobelpristagaren Olga Tukarzcuk. Samtalet sker på engelska.
Lördag 30.7
11:00 Familjeprogram med Annika Thor. En av våra mest produktiva ungdomsförfattare inleder lördagens Litteraturfestivalen. Allt är ett äventyr, är en bok om Evert Taube för unga. Musikartisten Anders Stävarby tolkar några av Evert Taubes visor ur boken och här finns möjlighet att sjunga med för den som önskar!
12:30 Eufori – en roman om Sylvia Plath. De flesta av oss känner till storyn. Otrohetsaffärer, maken som framhölls som författaren och slutligen självmordet. Men att Sylvia Plath överlevt Ted Hughes litterärt kan vi nog alla enas om. Augustprisvinnande författaren Elin Cullhed samtalar om sin hyllade bok med Sara Broos
14:00 Olaug Nilssen räknas som en av Norges viktigaste författare. På svenska finns hennes bok Till Daniel, som också satts upp som pjäs. En mamma får aldrig lov att ge upp. Olaug Nilssen samtalar med Kari Løvaasom sin roman som handlar om att vara förälder till ett barn med autism. Om att få bli sedd för den man är och få den hjälp man behöver.
15:30 Jag har torkat nog många golv. Nina van den Brink berättar om sin biografi om Maja Ekelöf, städerskan från Karlskoga som blev författare när hon vann en romanpristävling med sin bok Rapport från en skurhink. Anna Ehnsiö samtalar med Nina van den Brink
17:00 Konst som motstånd. Mikael Nydahl
Olena Stepanenko (Ukraina) är journalist vid ukrainsk TV och prisbelönt poet. Tillsammans med sin fyraårige son lyckades hon fly Butja i samband med den andra humanitära korridoren. Till Litteraturfestivalen finns dikter översatta till svenska. Även Olena Stepanenko samtalar med Mikael Nydahl. Till samtalet ansluter också Hanna Komar i ett samtal kring demokrati, krig och fred, och inte minst om litteraturens kraft! Samtalet sker på engelska.
19:30 Lisa och Lilly och Lesbiska ligan heter Mian Lodalens historiska romansvit om samkönad kärlek tidigt 1900-tal i Stockholm. Mian Lodalen avslutar Litteraturfestivalens program. Vi känner henne som debattör och författare och hon samtalar med Sara Falkstad om kampen för rätten till kärlek som homosexuell och kvinna i dåtidens Stockholm. En kamp som fortfarande pågår på många håll i världen.