In Nyhet

Litteraturfestivalen välkomnar Lina Wolff till Mårbacka! Författaren till hyllade och Augustprisnominerade romanen Djävulsgreppet kommer till Litteraturfestivalen på Mårbacka den 28 – 29 juli!

Snart släpper vi biljetterna! Håll utkik här eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev – litteraturfestivalen@marbacka.eu – för mer information.

Lina Wolff debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Wolff är flitigt prisbelönt för sina romaner och hennes tredje bok, De polyglotta älskarna (2016) hyllades av en enig kritikerkår och belönades med bl. a. Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset för bästa skönlitterära bok. Romanen Köttets tid (2019) blev även den lovordad i pressen samt nominerad till Sveriges Radios romanpris och Eyvind Johnson-priset 2019.

2020 tilldelades Lina Wolff Aftonbladets litteraturpris 2019 med motiveringen: ”Lina Wolff liknar ingen annan i den svenska samtidslitteraturen: hon väjer varken för begärets eller inbillningens kraft. Med den mörka och skruvade tredje romanen Köttets tid både befäster och förstärker hon sin egenart. Något så komplicerat som en roman om köttet och själen förmår samtidigt vara oavlåtligt underhållande. Lina Wolff är vild, absurd, brutal och rolig – därför får hon Aftonbladets litteraturpris 2019.”

Samma år belönades hon också med Piratenpriset med motiveringen: ”Med sitt unika och modiga författarskap har årets pristagare på kort tid vunnit både kritikernas och läsarnas hjärtan såväl i Sverige som utomlands. Hennes böcker är lika höglitterära som de är burleska, lika sensuella som de är brutala och sist – men inte minst – mycket roliga.”

Med motiveringen ”Lina Wolff ger den svenska romankonsten en uppiggande dos spansk kryddning där Almodóvars filmvärld och den magiska realismen möter svensk vardag och samtidsrealism på ett både lekfullt och underfundigt vis. Hennes prosa är fräck, rolig och hisnande suggestiv” tilldelades Lina Wolff även 2020 års Aniarapris för sitt författarskap.

För sin översättning av Natt i Caracas av Karina Sainz Borgo nominerades hon till Kulturhuset Stadsteaterns Internationella litteraturpris 2020.

2021 mottog Lina Wolff Samfundet De Nios Vinterpris.

Recommended Posts

Leave a Comment