In Nyhet

Vi har glädjen att välkomna Inger Edelfeldt, 2022 års mottagare av Selma Lagerlöfpriset, och Hanne Ørstavik från Norge.

Foto: Carolina Wiehe Welroos

 

Edelfeldt är aktuell med en ny bok i vår – De som ger sig av. En mångbottnad berättelse om Sharzad, den uråldriga berätterskan, men kanske framför allt en berättelse om själva berättandet i en våldsam och ödestyngd tid där man inte vet hur något ska sluta.

 

 

 

Hanne Ørstavik är en av Norges mest uppburna författare – sedan 1994 har hon gett ut 12 böcker och av dem finns hela 7 i översättning till svenska

Litteraturforskaren Unni Langås skriver i sin stora artikel om Hanne Ørstavik  i Nordisk Kvinnolitteraturhistoria:

Hos Hanne Ørstavik finner vi återkommande beskrivningar av en önskan om närhet, som samtidigt åtföljs av en frustrerad upplevelse av avstånd. Denna spänning kan återfinnas på många nivåer i texterna, inte bara i skildringar av förhållanden mellan människor (föräldrar och barn, bror och syster, kvinna och man, kvinna och kvinna), utan också i en ofta tematiserad reflektion om språk, litteratur och bildkonst. Denna reflektion kommer även till uttryck i de essäer och artiklar som Hanne Ørstavik har publicerat, och här blir det tydligt hur tät förbindelsen är mellan hennes skönlitterära berättelser, essäistiken och hennes personliga erfarenheter.

Recent Posts

Leave a Comment

Anna-Karin Palm